()

Diş Beyazlatma Bleaching İşlemi

Diş beyazlatma işlemi, dişleri aşındırmadan veya başka yapay bir madde ile kaplamadan, dişlerin yüzeyine sürülen diş beyazlatma maddeleri aracılığı ile dişlerin yapısında oluşan sararmaların, diş koyuluklarının ve dişlerdeki lekelenmelerin giderilmesidir.

Dişlerde İstenmeyen Lekeler Neden Oluşur?

Bunun birçok sebebi olabilir. En yaygın olanları; yaşlılık, dişleri boyayan maddelerin (kahve, çay, kola, sigara vb.) tüketimi, travmalar, eski protezler, kaplamalar, dolgulardır. Dişlerin oluşumu boyunca kullanılan antibiyotik veya aşırı florit tüketimi de dişlerde renklenmelere yol açabilir. Bu durum dişin yapısından ileri gelebileceği gibi dış etkenlerin boyaması nedeniyle, gelişim çağında alınan antibiyotik ya da florür nedeniyle, yaşlılıkta dişe gelen bir darbe nedeniyle de olabilir.

Bleaching (Beyazlatma) İşlemi Kimlere Uygulanabilir?

Hemen hemen herkese! Ancak, tedavinin etkili olamayacağı bazı durumlar vardır. Diş hekiminiz tam bir ağız içi kontrol ve teşhisi ile dişlerin bu işlem için uygun olup olmadığını belirleyecektir. Dişleriniz sağlıklıysa daha beyaz ve doğal gülümseme için ideal bir çözümdür.

Uygulama Süresi Ne Kadardır?

Genelde, ilk uygulamada beyazlama başlar. Ancak, ideal görüntüye ulaşmak için, uygulamanın 10 – 14 gün devam etmesi gerekir. Dişler beyazladıktan sonra eski haline döner mi? Dişler her zaman için eskisinden daha beyaz olacaktır. Ancak, hastaların alışkanlık ve ağız bakımına bağlı olarak yılda 1 – 2 kez pekiştirme tedavisi yaptırması gerekebilir.

Beyazlatılan Dişler Ne Kadar Süre Beyaz Kalır?

Farklı diş beyazlatma (bleaching) metotlarıyla beyazlatılan dişler bir kaç yıl beyaz kalır. Fakat bu süre kişiden kişiye değişir. Yeme-içme alışkanlıkları, sigara ve fırçalama alışkanlığı dişlerin beyaz kalma süresini etkiler. Şu unutulmamalıdır ki, bleaching her zaman istediğiniz beyazlığı sağlamayabilir. Beyazlama oranı dişlerinizin beyazlatma işlemi uygulanmadan önceki tonuna bağlıdır ve kişiden kişiye değişir. Bu yüzden diş hekiminiz ile beklentilerinizi önceden konuşmalısınız. Diş beyazlatma veya diş ağartma, genel diş hekimliğinde çokça uygulanan bir işlem olmasına rağmen aslında estetik/kozmetik diş hekimliğinin alanıdır. Çok kimse beyaz dişlerle yapılan bir gülüşü çok çekici bulur. Genelde süt dişleri, erişkinlik dişlerinden daha beyazdır. Kişi yaşlandıkça dişlerinin rengi de zamanla daha koyulaşır. Bu koyulaşma diş minelerinin mineral yapısındaki değişimden kaynaklanır. Dişler ayrıca, bakteri pigmentleri ve tütün kullanımından kaynaklanan renklenmelere de maruz kalabilir. Beyaz dişler, gençlikle özdeşleştirildiğinden estetik görünümlü olmak isteyen kişiler tarafından oldukça arzulanırlar. Ancak şunu belirtmeliyiz ki, abartılı bir beyazlık çoğu durumda estetik olmayabilir. Her zaman için yüz ve ağız yapınıza uygun düşen doğal ton daha estetik olacaktır.

Avantajlar

Diş beyazlatma, diş hekiminizin gözetimi altında yapılmışsa ve beyazlatmanın kurallarına uyulmuşsa son derece etkin ve güvenlidir.

Diş beyazlatma sonrasında dişler ve diş etleri sanıldığının aksine fazla zarar görmez.

Dişlerin doğal yapısı korunarak rengi 3-4 ton açılmış olur.

Dişlerde herhangi bir aşındırılma işlemi yapılmaz, dişler herhangi bir maddeyle kaplanmamış olur.

Uygulaması zor değildir.

Estetik kaplamalara göre çok daha ekonomik bir yöntemdir.

Dezavantajlar

Herkeste aynı başarılı sonucu vermeyebilir.

Beyazlayan dişlerde zamanla bir miktar geri dönüş olur. Dişlerin aynı derecede kalıcı beyazlığının korunması mümkün değildir.

İşlem sırasında dişlerde soğuk sıcak hassasiyetleri oluşabilir. Diş kamaşmaları yaşanabilir.

Diş Beyazlatma Ne Kadar Sürer?

Evde Beyazlatma: Beyazlatma yapılacak kişiye özel bir plak hazırlandıktan sonra, 5 gün ile 2 hafta arası değişmektedir.

Klinikte Beyazlatma: Diş hekimi tarafından 45 dakika ile 1,5 saatte tamamlanabilir. (Genelde tek seansta istenilen düzeye gelinmekle birlikte gözlemlenen beyazlama durumuna göre bu işlem 1-5 gün aralıklarla 4 seansı geçmemek kaydıyla tekrarlanabilir.)

Tek Diş Beyazlatma: 1 ile 4 seans arası sürmektedir. Kişinin ağzında kanal tedavisi gördüğü için renklenmiş ve diğer dişlere oranla bariz renk farklılığı oluşmuş dişlerine uygulanır.

Ev Tipi Diş Beyazlatma: Diş hekiminin direktifleri doğrultusunda kişinin evde kendi başına uygulayabileceği yöntemdir. Klinikte kişinin ağzına özel bir plak üretilir ve kullanılacak beyazlatma tüpleri verilir. Kişi hekimin direktifleri doğrultusunda beyazlatma işlemlerini evde gerçekleştirir.

Klinikte Yapılan Diş Beyazlatma: Beyazlatma işleminin bir ya da birden fazla seansta hekim tarafından klinikte uygulanmasıdır. Diş taşı oluşumu varsa beyazlatma işleminden önce detertraj işleminin uygulanması gereklidir.

Kombine Yöntem: Ev tipi ve klinik yöntemlerinin birlikte kullanılmasıdır. Araştırmalara göre iki sistemin birlikte ve etkin uygulanması ile istenilen beyazlık tonunun elde edilebilme oranı ve beyazlık süresi uzatılabilmektedir.

Lazerle Beyazlatma: Sanıldığının aksine, lazer ışık kaynağı ile tek başına diş beyazlatmak diye bir şey yoktur. Bazı diş beyazlatma kimyasalları çeşitli dalga boyundaki ışık kaynağından o ışığı aldıklarında aktiflenecek şekilde imal edilirler. Bunların bir kısmı ultraviyole (UV) ışık kaynağındaki ışığın dalga boyuyla aktifleşir, bir kısmı LED kaynaklı bir ışığın dalga boyu ile aktiflenir, bir kısmı da lazer ışık kaynağından gelen uygun dalga boyundaki ışıkla aktifleşir.

Başarı Faktörleri

Diş beyazlatma öncesi kişinin çürük tedavilerinin yapılmış olması ve tartar temizliğinin tamamlanmış olması gerekir.

Diş beyazlatma sırasında kişinin dikkat etmesi gereken oldukça fazla şey vardır ve bunların tamamı diş hekimi tarafından hastaya detaylı ve net şekilde anlatılmalıdır.

Diş beyazlatma sonrası ilk bir kaç gün çok kritiktir. Bu dönemde dişler lekelenmeye oldukça meyillidir. Dolayısıyla yeme ve içmede hekim tarafından belirtilen diyetlere özen gösterilmelidir. Renk bırakan yiyecek ve içeceklerden mümkün olduğuna kaçınılmalı, yeme ve içmeden sonra mutlaka ağız çalkalanmalı ve dişler fırçalanmalıdır.

İlk birkaç gün kaçınılması gereken yiyecek ve içecekler: Çay, kahve, kola ve benzeri meşrubatlar, portakal suyu, kırmızı şarap, bira, diğer renkli alkollü içecekler, soslar, havuç, bezelye, mısır, brokoli, yeşil fasulye, bürüksel lahanası, mantar, marul, kırmızı pancar, çilek, böğürtlen, sigara vb.

Uygulama Alanları

Dişlerin genel formundan memnun olup renk tonundan memnun olunmadığı durumlarda başvurulur. Çok ileri derecedeki renklenmelerde örneğin; antibiyotik kullanımına bağlı ileri derecedeki renklenmelerde sonuç alınamayabilir.

Uygulama

EV TIPI BEYAZLATMA (HOME BLEACHING):

Diş beyazlatma işlemine başlamadan, klinikte diş hekimi tarafından tartar temizliği (detertraj) ve mekanik leke temizliğinin yapılması.

Aynı seansta ağızdan ölçü alınarak kişiye özel beyazlatma plaklarının hazırlanması.

Beyazlatma jellerinin kişiye özel hazırlanmış beyazlatma plaklarının içine sürülerek ağıza yerleştirmesi ve günde 2-4 saat boyunca uygulanması.

KLINIKTE YAPILAN BEYAZLATMA:

Diş yüzeyindeki lekelerin bir fırça aracılığı ile uzaklaştırılması.

Beyazlatma maddesini uygulamadan önce diş etlerini bu maddeden koruyacak diş eti koruyucusunun, dişlerin bitim yerlerinden başlanarak muntazam ve düzgün bir şekilde diş etlerine uygulanması.

Beyazlatılacak dişlerin üzerine beyazlatma maddesi uygulanarak işlemin gerçekleştirilmesi.

Beyazlatma işleminin sonucu hemen aynı seansın sonunda gözlenir ve dişleri korumak için diş yüzeylerini birkaç saatliğine koruyacak ince flor jeli uygulanır.

Tek Diş Beyazlatma:

Renklenmiş kanal tedavili diş veya dişlerin eski dolgularını açıp, o dişin/dişlerin içine beyazlatma maddesinin yerleştirilmesi ve üstünün geçici bir dolgu ile kapatılması.

Uygulama sonrası hastaya 3-5 gün sonrasına tekrar randevu verilmesi ve dişteki beyazlama durumunun gözlenmesi.

İlk uygulama sonrası dişteki beyazlama yeterli görünmezse dişin içindeki beyazlatma maddesinin çıkarılıp yenisinin uygulanması.

Yeterli beyazlığa ulaşıldığında dişin kalıcı dolgusunun yapılması ve tedavinin tamamlanması.

Diş Beyazlatma Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş beyazlatma işlemi ardından birçok hastada farklı düzeylerde hassasiyet görülür. Bu hassasiyetler geçicidir ve süreç içinde azalarak ortadan kalkar.

Diş beyazlatma işleminden sonra birkaç gün aşırı soğuk ve aşırı sıcak yiyeceklerin yenmemesi, içeceklerin içilmemesi tavsiye edilir. Hekim herhangi bir beslenme programı (diyet) veriyorsa buna uyulmalıdır. Kişi özellikle renk verici gıdaların tüketiminden en azından iki üç gün, idealde bir hafta kaçınmalıdır.

Renk sebebiyle sakıncalı olan gıdalara örnekler; kola, çay, kahve, kırmızı şarap, renkli meyveler, hardal ve ketçap, renkli et sosları, kırmızı etle yapılan yemekler, kakaolu ve çikolatalı tatlılar, sigara vb. Ayrıca asitli gıdaların yenmesi (örneğin portakal, sirke, mandalina) hassasiyeti arttırabilir.

Renk sebebiyle önerilen gıdalara örnekler; süt, su, doğal maden suyu, soda, muz, kabuksuz elma ya da armut, beyaz ekmek, yoğurt, beyaz peynir, pirinç, makarna, patates, tavuk, balık, yumurta, sütlü tatlılar.

Bizi değerlendirir misiniz?

Değerlendirme için yıldıza tıklayın!

Ortalama Değerlendirme / 5. Oy Sayısı:

Henüz değerlendirilmedi! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Bir Cevap Yazın